Erazmus+

Školska 2023/24. godina

Erazmus+ kurs Job Shadowing

Poslednjeg dana projekta učesnici Erazmus tima posetili su Fakultet za prirodne nauke i inženjerstvo, departman za tekstilno inženjerstvo. Po završetku zvanične posete fakultetu sačekali su ih bivši učenici naše škole, Sara Katić i Matia Race, koji su im pokazali studentski grad i ispričali im svoja iskustva i mogućnosti studiranja u Sloveniji. Sam završetak projekta obeležen je šetnjom po Ljubljani.

Pretposlednji dan posete Celju i projekta praćenja na poslu (Job shadowing) profesori Silvija Godanji, Regina Mora i Aleksandar Slavov iskoristili su da sa svojim kolegama iz Gimnazije Celje – Center naprave evaluaciju posete, ali i da razgovaraju o daljim vidovima saradnje (kroz zajedničke projekte i razmenu učenika). Od svojih domaćina oprostili su se na ručku u opuštenoj atmosferi uz druženje i neformalan razgovor. U popodnevnim časovima obišli su još jednom ovaj prelepi gradić toplog srca.

Četvrti dan svoje posete celjskoj gimnaziji učesnici projekta proveli su u obilazku i poseti časovima slovenačkog jezika i matematike. U razgovoru sa svojim kolegama dobili su detaljnije informacije o pripremi učenika za polaganje državne mature. U popodnevnim časovima bavili su se proučavanjem literature, kao i rezultatima postignutih uspeha na državnoj maturi.

Trećeg dana svoje posete profesori Godanji, Mora i Slavov posetili su dve visokoškolske ustanove (Fakultet za logistiku i Međunarodni fakultet za socijalne i poslovne studije) i proširili svoja saznanja o implementaciji državne mature u celokupnom obrazovnom sistemu u Sloveniji. Ujedno su iskoristili priliku da dobiju informacije o nastavku školovanja u inostranstvu, koje će preneti učenicima naše škole. U toku trećeg dana obišli su i univerzitetski grad Maribor.

Drugog dana posete učesnici projekta su prisustvovali na časovima maternjeg jezika i matematike, a zatim su imali priliku da saznaju procedure u vezi sa organizacijom i sprovođenjem državne mature. Posle zvaničnog dela posete obišli su Celje i upoznali se sa istorijatom ovog gradića velikog srca.

Tri predstavnika naše škole učestvuju u Erazmus+ projektu praćenja na poslu (Job Shadowing) u Celju, Slovenija. Profesori Silvija Godanji, Regina Mora i Aleksandar Slavov su imali prilike prvog dana da se upoznaju sa kolegama iz Gimnazije Celje – Center i sa njima razmene informacije o obrazovnim sistemima (sličnostima i razlikama) u Srbiju i Sloveniji.

Erazmus+ kurs „Discovering the 4Cs in the classroom“

Peti i poslednji dan seminara posvećen je kreativnosti i kreativnim idejama za nastavu. Imali smo prilike da neke od ideja sprovedemo u delo i uvidimo njihovu višestruku korist. Na samom kraju upriličena je podela diploma i zajedničko druženje. S obzirom da je nastava održana u poslepodnevnim satima, pre podne smo posetili velelepnu baštu Boboli.

Četvrti dan seminara započeo je kreativnim aktivnostima. Instruktorka je podelila sa nama tehnike adekvatnog podsticanja učenika i stvaranja pozitivne radne atmosfere. Slušali smo prezentacije o školama naših koleginica iz Mađarske, Danske, Belgije i Slovačke i saznali mnogo toga o organizaciji i radu ustanove, kao i prednostima i izazovima sa kojima se susreću u radu. Posle podne smo posetili most Ponte Vekio i Palatu Piti.

Treći dan boravka u Firenci započeli smo posetom čuvenom muzeju „Ufici“. Obuka na Europass Teacher Academy nastavljena je u poslepodnevnim satima. Današnji dan posvećen je aktivnostima koje zahtevaju primenu svih „C“ veština: kolaboracije, komunikacije, kreativnosti i kritičkog razmišljanja.

Drugog dana kursa „The 4Cs in the Classroom“ razgovarali smo na temu značaja saradnje i prepreka koje se javljaju u grupnom radu, kao i o tome kako grupisati i organizovati grupni rad. Na kraju radnog dela dana smo kroz PowerPoint prezentaciju predstavili naš grad i školu i drugim učesnicima podelili suvenire i slatkiše iz Srbije. Kasno poslepodnevne sate proveli smo šetajući kišovitim ulicama Firence.

Profesorice Emeše Sič, Aleksandra Mešter Trajković i Jasna Đanić borave u Firenci na Erazmus+ kursu „Discovering the 4Cs in the classroom“. U toku prvog dana imale su priliku da upoznaju svoje kolege iz Mađarske, Letonije, Slovačke, Danske, Belgije i Nemačke. Vežbali su različite vidove komunikacije i povezali se sa svojom instruktorkom – Susan Gagliano.

Školska 2022/23. godina

Intervju sa profeoricama naše škole koje su bile na Erazmus razmeni

Izveštaj direktoru škole

Izveštaj – dan šesti

Izveštaj – dan peti

Izveštaj – dan četvrti

Izveštaj – dan treći

Izveštaj – dan drugi

Izveštaj – dan prvi

Prezentacija o Subotici

Objava mobilnosti